В Україні щороку переглядають вимоги для виходу на пенсію за віком. У майбутніх пенсіонерів виникає чимало питань, на які намагаються відповідати в ПФУ. Так, у відомстві розклали по поличках одне з найважливіших питань.

До Пенсійного фонду звернувся українець, який вирахував, що після досягнення пенсійного віку йому не вистачить кількох місяців стажу для оформлення виплат. Він поцікавився, чи зможе докупити або допрацювати ці місяці, а потім вийти на пенсію у 61 рік.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

"Мені у 2025 році виповнюється 60 років. Загальний стаж становить 31 рік та 7 місяців. Як можна докупити стаж? Скільки це буде коштувати? Якщо я не зможу доопрацювати", - запитав українець.

Фахівці ПФУ зазначили, що вихід на пенсію за віком можливий у 60, 63 чи 65 років. При цьому у 2025 році право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років виникає за наявності мінімум 32 років страхового стажу.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

При цьому людина має право докупити стаж, щоб не чекати на можливість вийти на заслужений відпочинок у 63 роки.

"Для того, щоб докупити стаж за попередній період, необхідно укласти Договір про добровільну сплату єдиного внеску з органом податкової служби за місцем проживання", - відповіли у ПФУ.

Пенсія за віком. Фото: скрін facebook.com/pfu.gov.ua
Пенсія за віком. Фото: скрін facebook.com/pfu.gov.ua

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, не варто впадати в паніку: як відновити важливий для кожного пенсіонера документ.

Також наш портал інформував, все може вирішитися найближчим часом: правило для пенсіонерів хочуть змінити.

Крім того, ми писали, перерахунок пільг та субсидій: до українців звернулися з важливим оголошенням.