Українці, виявляючи інтерес до соціальної справедливості та рівності у наданні соціальних пільг, задаються питанням про те, як розраховується їхня пенсія.

Насамперед їх хвилює різниця між розміром пенсії та очікуваннями, особливо за значного трудового стажу.

Як пояснює Пенсійний фонд, в Україні пенсійне забезпечення залежить від кількох факторів, включаючи стаж роботи та заробітну плату. Стаж роботи відіграє важливу роль. Чим довше людина працювала і чим вищу зарплату отримувала, тим вищою буде її пенсія.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Розрахунок пенсії включає три основні параметри: середню зарплату на момент нарахування пенсії, трудовий стаж та індивідуальний коефіцієнт.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Формула розрахунку така: пенсія = середня зарплата× стаж × індивідуальний коефіцієнт . Де:

  • середня зарплата – це середній рівень заробітної плати в Україні за три роки перед нарахуванням пенсії з урахуванням сплачених страхових внесків.
  • індивідуальний коефіцієнт – це відношення зарплати у конкретному місяці до середньої зарплати по Україні за місяць.
  • стаж – це кількість років стажу, помножена на оцінку одного року страхового стажу та поділена на 12.

Припустимо, у нас є три пенсіонери з однаковим стажем у 35 років, але з різними особистими коефіцієнтами: 0,5, 1 та 3. Середня зарплата для розрахунку пенсії, згідно з останніми даними Пенсійного фонду, становить 13 423,28 грн.

Тепер розрахуємо пенсії:

  1. Пенсія з коефіцієнтом 0,5: Пенсія = 13423,28 грн x 35 років x 0,5 = 2349 грн
  2. Пенсія з коефіцієнтом 1: Пенсія = 13423,28 грн x 35 років x 1 = 4698 грн.
  3. Пенсія з коефіцієнтом 3: Пенсія = 13 423,28 грн. x 35 років x 3 = 14 094 грн.

Таким чином, ми бачимо, як різні особисті коефіцієнти та розмір заробітної плати впливають на розмір пенсії за однакового трудового стажу.