З початком нового сезону ціни на продукти зросли, але українців попереджають, що це ще не межа. Експерти очікують, що до кінця поточного року вартість деяких із них злетить до 20%.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що є низка причин, які штовхають ціни нагору. Серед них сезонний фактор, подорожчання пального та девальвація гривні. На думку експерта, вартість продуктів до Нового року зросте до 4%.

Крім того, значно зростає попит на продукти на фоні того, що українці повертаються додому.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

Фрукти та овочі стануть дорожчими на 10% через те, що витрати на транспортування та зберігання зростають. Якщо розглядати конкретно, то в ціні додадуть томати, огірки та овочі борщового набору. Також варто враховувати, що сезон збору закінчився, а витрати на теплиці чималі.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

А ось із фруктів взимку суттєво подорожчають апельсини, їхня ціна досягне 100 грн за кіло, а на банани – 60 грн.

Овочі та фрукти. Фото: скрін youtube
Овочі та фрукти. Фото: скрін youtube

Водночас, експерт Світового банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова прогнозує, що ціни на м'ясні продукти злетять мінімум на 3-5%, а молочка на 12%. Найсильніше вершкове масло - на 20%. Яйця також не відставатимуть і подорожчають до Нового року до 75 грн. Картоплю взимку почнуть продавати по 12 грн за кіло.

Нагадаємо, авітаміноз не має шансів: в Україні супермаркети змінили ціни на апельсини, банани та лимони

Раніше ми писали про те, що українцям дорожче коштуватимуть яйця, молоко та хліб: як змінилися ціни на головні продукти

Як повідомляв Знай.ua, солодкого життя не буде: в Україні дорожчають популярні ласощі