Українці можуть заощадити на електроенергії шляхом заміни лічильника на двозонний чи тризонний. Який прилад обліку краще встановити побутовим споживачам, розповіли на офіційній сторінці Чернігівобленерго.

Двозонний лічильник рахує спожиту електроенергію за двома тарифами - денним та нічним. З 7:00 до 23:00 тариф становить 2,64 гривні за кВт/год, а з 23:00 до 7:00 – 1,32 гривні за кВт/год.

Заміна електролічильника. Фото: скрін youtube
Заміна електролічильника. Фото: скрін youtube

Тризонний лічильник рахує кіловати інакше: нічний період (з 23 до 7 годин), напівпікові (з 7 до 8 годин, з 11 до 20 годин, з 22 до 23 годин) та пікові (з 8 до 11 годин, з 20 до 22 години). Нічний період дуже вигідний - 1,05 гривні за кВт/год, проте в пікові години тариф становить 3,96 гривні за кВт/год.

Двозонний лічильник. Фото скріншот з Youtube
Двозонний лічильник. Фото скріншот з Youtube

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Енергетики рекомендують побутовим споживачам зупинити вибір на двозонному лічильнику. Водночас зазначають, що тризонний також може допомогти сильно заощадити, проте доведеться ретельно стежити за періодами, щоб оминати пікові години.

"Як правило, двотарифний облік більш актуальний для побутових споживачів. Частину електроприладів, які вони використовують (наприклад електрокотел, бойлер, пральну машину тощо) можна спеціально вмикати вночі, коли діє знижена тарифна ставка і таким чином заощаджувати", - пояснюють експерти.

Раніше портал Знай повідомляв, у YASNO зробили термінову заяву щодо лічильників: що потрібно зробити споживачам.

Також наш портал інформував, "Навіщо їх вносять, якщо вони неправильні?": українців збили з пантелику через показання лічильника, що говорять у YASNO.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, у квартирі ніхто не живе, а платню за воду нараховують: "Київводоканал" підказав, як зупинити цей процес.