В Україні законодавством дозволено вилучати пенсії у пенсіонерів до 50%.

Громадяни повинні знати, як залишити свою цілу пенсію при собі. Адже рішення фіксується законом, і частина пенсії забирається, якщо для цього є підстави. Про підстави та розмір скорочення нагадали "НаПенсії".

Пенсія в Україні, фото depocitphotos
Пенсія в Україні, фото depocitphotos

Процент, який можуть вираховувати з пенсії може варіюватися від 20% до 50%.

Аліменти

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

З пенсії можуть вирахувати не більше 50%, у користь аліментів. Тобто на утримання членів сім’ї. Такі відрахування відбуваються виключно за рішенням суду.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Збитки

Також людина може залишитися без частини пенсії, якщо вона вкрала майно в організації, або підприємства. Ще однією причиною вилучити половину пенсії - рахунок збитків, які наніс пенсіонер іншій людині. Це можуть бути фізична розправа, збитки здоров’ю, або смерть потерпілої людини.

Зайві кошти з зарплати

Законом також передбачені випадки, коли з пенсії будуть вираховувати відсоток на повернення отриманих зайвих коштів із заробітної плати.

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Вищеперераховані випадки є підставою для відрахування до 50% пенсії громадянина. Всі інші випадки передбачають відрахування не більше 20% від державної виплати.

Якщо громадянин, отримуючи пенсію відновив свою трудову діяльність, він зобов’язаний повідомити про це Пенсійний Фонд. Зробити це потрібно протягом 10 днів. Якщо проігнорувати похід до Пенсійного Фонду, кошти, які були виплачені понаднормово доведеться повернути державі. Якщо ж пенсіонер відмовляється повернути кошти, які йому були виплачені, то Пенсійний Фонд України має право відрахувати 20% від пенсії.

Нагадаємо, портал Знай інформував, зарплати вчителів в 2024 році: як планують змінити виплати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, громадяни України, які працювали в рф, можуть залишитись без пенсій: в чому причина

Також наш портал інформував, відповісти неможливо? Пенсіонерам розповіли, як забрати свої гроші, якщо вдалося повернутися до України