Фальшивих грошей в обороті поменшало, проте ризик отримати підробку все одно залишається. Які купюри підробляють найчастіше і як зрозуміти, що у вас в руках фальшивка, розповіли у Національному банку України.

За підсумками 2022 року на 1 мільйон справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених. У 2021 році показник був набагато вищим - 7,1 фальшивих банкнот на 1 мільйон справжніх. Втім, це не означає, що немає ризику отримати підробку.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

У НБУ наголошують, що найчастіше підробляють купюри старого зразка, випущені до 2015 року. Улюблені купюри фальшивомонетників: 500, 200 та 100 гривень.

Як розпізнати фальшиву купюру?

Насамперед можна перевірити на дотик. Повинна відчуватись рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти. Такий ефект забезпечує особливий вид друку.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Фашьшиві гроші. Фото: Youtube
Фашьшиві гроші. Фото: Youtube

Також слід візуально вивчити банкноту, розмістивши її проти світла. Потрібно звернути увагу на наявність водяних знаків, зокрема зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовій стороні банкноти.

Крім того, потрібно перевірити наявність наскрізного елемента: зображення цифрового позначення з лицьової та оборотної сторін повинно мати цілісний вигляд без розривів.

Раніше портал Знай повідомляв, політика Нацбанку до цього приведе, експерт розповів, що буде з курсом валют вже скоро: "Завжди є і будуть".

Також наш портал інформував, уважно перевірте гаманці та заначки: які гривневі банкноти можна продати за десятки тисяч.

Крім того, ми писали, чи будуть валятися, як радянські рублі? Українцям нагадали, коли паперові гривні стануть поза законом.