Українцям розповіли, що робити, якщо рахунок на спожиту електроенергію надійшов на суму, яка значно перевищує очікувану, а показники коректні та передані вчасно. Інструкція оприлюднена на сайті YASNO.

Щомісяця українці передають показники електролічильника, тож орієнтовно розуміють своє базове споживання. Коли приходить рахунок, а сума в ньому аномально більша чи навпаки маленька, то є кілька причин.

Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube
Платіжки за електроенергію. Фото: скрін youtube

Несправний електролічильник

Якщо клієнт завжди справно передає показники, але помітив, що споживання дуже велике чи маленьке, то проблема, мабуть, у лічильнику. Тоді необхідно звернутися до оператора системи розподілу, до мереж якого підключено будинок та поінформувати його про це. ОСР перевірить лічильник, а потім здійснить перерахунок обсягів споживання відповідно до причин несправності та періоду, за який споживання фіксувалося некоректно.

Помилка при передачі показників клієнтом

При передачі показань припуститися помилки може і сам споживач. В результаті прийде рахунок із некоректною сумою. Перерахунок у разі можливий лише у наступному розрахунковому періоді, коли клієнт передасть фактичні показання.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Показники лічильника. Фото: скрін youtube
Показники лічильника. Фото: скрін youtube

Несвоєчасна передача показань

Передавати показники хаотично чи не передавати взагалі – погана ідея. Нарахування здійснюватиметься за середньодобовим споживанням, яке розраховується за формулою, з урахуванням споживання за аналогічний період минулого року. Звичайно, сума в платіжці буде відрізнятися від реальної. Щоб не платити більше, слід вчасно передавати показники.

Платіжки за електроенергію Фото: скрін youtube
Платіжки за електроенергію Фото: скрін youtube

Технічна помилка

Техніка може давати збій, тому якщо клієнт отримати платіжку з неправильною сумою і впевнений, що передав показання правильно, потрібно звернутися до ЗРР для звірки обсягів. Після цього постачальник зможе провести перерахунок, якщо було допущено помилку.

Раніше портал Знай повідомляв, що буде з тарифом на електроенергію після чуток про нове підвищення: "До кінця року..."

Також наш портал інформував, більше ніяких кредитів на комуналку: у Yasno показали, як знизити суми у платіжках.

Крім того, ми писали, що до кінця року тарифи на електроенергію можуть підняти ще раз: експерт засмутив прогнозом.