Навіть попри війну в країні у Держпраці відновлюють перевірки "зарплат у конвертах" українців. За непрацевлаштованого співробітника роботодавцям загрожуть немаленькі штрафи.

Співробітники в офісі, фото з pxhere
Співробітники в офісі, фото з pxhere

Про це повідомляє видання "Українське радіо".

Зазначається, що через тіньову зайнятість бюджет України щороку втрачає близько 100 млрд гривень, тож у червні Міністерство економіки України дозволило Держпраці відновити перевірки підприємств, у тому числі щодо неоформлених працівників.

Співробітник колцентру, фото: pixabay.com
Співробітник колцентру, фото: pixabay.com

Популярні новини зараз
Такі платіжки тільки в кошмарах сняться: скільки віддамо за газ і світло цього літа Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

У відомстві вже склали графік перевірок підприємств та їх працівників.

За словами представника Державної служби України з питань праці Андрія Харченка, якщо на підприємстві під час перевірки буде виявлено неоформлених працівників, то за кожного такого працівника доведеться заплатити штраф у розмірі десяти мінімальних зарплат, тобто 67 тисяч гривень.

Робітник
Робітник

Якщо таких працівників буде виявлено повторно, то тоді вже за кожного з них підприємству доведеться заплатити до бюджету понад 200 тисяч гривень.

Віддалена робота. Фото Freepik
Віддалена робота. Фото Freepik

Найбільше люблять працювати без офіційного оформлення у наступних галузях української економіки:

  • громадське харчування,
  • торгівля,
  • будівництво,
  • сільське господарство

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, допомогу безробітним українцям під час війни: що змінилося.

Також наш портал інформував, з 1 січня 2024 року частина пенсіонерів ризикує залишитися без виплат: кому слід хвилюватися.

Крім того, ми писали, продуктові набори, речі першої потреби та дах над головою: українцям видають нову гуманітарну допомогу.