Українці економлять різними способами, але не всі з них законні. Наприклад, часто споживачі "скручують" показання газового лічильника, щоб зменшити суми в платіжках, проте за втручання у роботу приладів доведеться дорого заплатити.

Порушників карають штрафами та виплатою компенсації компанії-постачальнику, при цьому сума перевищує ту, яку вони хотіли заощадити. Про це повідомили АТ "Рівнегаз".

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

Так, якщо споживач "скручуватиме" показання лічильника і це виявить контролер від компанії-постачальника, його змусять сплатити за повірку приладу та купівлю нового лічильника, а також відшкодувати вартість газу, витраченого за весь період порушення.

У газовій компанії наголосили, що розмір штрафу визначає спеціальна комісія, але адвокат Андрій Турій, посилаючись на судову практику, назвав конкретні суми. Так, порушникам у середньому доведеться заплатити 150 тисяч гривень на одне домоволодіння, але траплялися випадки, коли стягували штраф і на 300 тисяч.

Популярні новини зараз
Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще
  • якщо споживач самовільно демонтує або підключить лічильник - штраф від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
  • якщо недопустить до приладу перевіряючого – від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів;
  • якщо пошкодить пломбу – від 8 тис. до 100 тис. грн. Однак, якщо споживач випадково порушив пломбу і сам звернувся до компанії, то штраф не нараховують.

Платіжка за комуналку, скріншот
Платіжка за комуналку, скріншот

Нагадаємо, "Укренерго" закликало українців не доводити енергосистему до відключень: "Користуйтесь по черзі"

Раніше ми писали про те, що власникам зруйнованого житла виплатять гроші на покупку нового: як подати заявку

Як повідомляв Знай.ua, зростання зарплат в Україні: Національний банк зробив прогноз