Згідно з прогнозом НБУ, у 2023 році, показник середньої номінальної заробітної плати українців, в порівняні з попереднім роком, зросте на 19,6 %, а показник реальної заробітної плати з урахуванням інфляції - на 5,4 %.

У 2024 році, значення цього показника збільшиться на: середня грошова зарплата на 16,1%, а реальна на 5,2%. Така інформація міститься у липневому інфляційному звіті НБУ.

Основою для такого прогнозу став аналіз декількох факторів. Перший фактор - оцінка податкових даних. За допомогою цих даних можна проаналізувати не тільки податки сплачені роботодавцями та працівниками, а й розмір зарплат.

Податкові дані. Графік: сайт НБУ

Інформація про зарплати, які пропонують на сайтах пошуку роботи - другий фактор. Такі дані дають змогу оцінити та дослідити розмір заробітної плати в майбутньому. Крім цього, важливим фактором є кількість грошових коштів, що надходять на рахунки українців.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Зарплати на сайтах пошуку роботи. Графік: сайт НБУ

Підвищення заробітної плати в країні, пов'язане з очікуванням зростання економічної активності, збільшенням виплат з бюджету та конкуренцією між підприємствами за кваліфікованих працівників. Згідно з опитуванням підприємств, витрати на оплату праці будуть зростати. Відновлення економіки України, сприятиме збільшенню попиту на робочу силу, що на фоні все ще високої інфляції підтримуватиме значні темпи росту номінальної заробітної плати, особливо в галузях, де не вистачатиме кваліфікованої робочої сили. Протягом воєнного стану зростатиме конкуренція підприємств з закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу. Підвищення доходів працівників у реальному вимірі відновиться в поточному році, проте темпи залишатимуться низькими. Причиною цього є ще висока інфляція та повільні темпи зростання продуктивності.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, у 2,4 раза дешевше: що буде з цінами на яблука, кавуни, цибулю та картоплю, прогноз на останній місяць літа.

Раніше портал Знай повідомляв, два за ціною одного: "Київстар" подвоїть абонентам гігабайти інтернету, навіть робити нічого не потрібно.

Також, портал Знай, інформував, у квартирі ніхто не живе, а платіжки приходять: у YASNO пояснили, як уникнути нарахувань.