На початку війни найбільше українців шокувало зростання цін на курячі яйця, хоча згодом ситуація почала стабілізуватися. Експерт прогнозує, що у серпні зниження вартості продовжиться, оскільки на ринку збільшиться пропозиція продукту від домогосподарств.

Експерт Світлана Пашко зазначила, що зниження цін пов'язане із сезонним фактором, адже навесні-літом виробництво яєць збільшується.

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Згідно з даними Державної служби статистики, у червні 2023 року споживча ціна на яйця перевищила в 1,7 раза торішні показники за відповідний період – 22,72-24,70 грн за десяток.

Вартість продукту в Україні в середньому склала 42,39 грн за десяток. Однак це вже непогано, оскільки у травні цього року було на 4,74% вище.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонерам почали повертати "оновлені" виплати: у ПФУ визнали помилку Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше
Показати ще

"Сьогодні не можна категорично стверджувати, що ціна на яйця продовжує стабільно падати, адже в червні темп падіння набагато менший, ніж у минулі місяці. Точніше сказати, що ціна потроху завмирає. Одним із факторів стримування цін є вихід на "ринкову арену" сільськогосподарських підприємств, які хочуть повернути свої втрати через високу ціну", – додає Пашко.

Ціни на яйця, скріншот: Minfin
Ціни на яйця, скріншот: Minfin

Також треба враховувати, що фактично експорт та транзит курячих яєць через Польщу та інші європейські країни зупинився. Це призведе до накопичення значних залишків яєць на підприємствах.

Нагадаємо, в Україні дорожчають молочні продукти, але не все: скільки коштує молоко, сир та сметана у супермаркетах

Раніше ми писали про те, що в Україні рекордно падають ціни на лохину, але якість залишається поганою: у всьому винні фермери

Як повідомляв Знай.ua, Україну накриє сильна спека 4-6 серпня: синоптик розповіла, де очікується до +40 градусів