Остання березнева індексація підвищила розмір середньої пенсії для українців до 5 238 гривень, проте така сума світить далеко не всім, адже багато хто намагається вижити на мінімалку.

З цієї причини громадян турбує, які зміни відбудуться з мінімальною пенсією до кінця поточного року і чи можна розраховувати на її підвищення. Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський розповів, чи має уряд плани з цього приводу.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Він наголосив, що мінімалка встановлена ​​у розмірі прожиткового мінімуму для осіб непрацездатного віку, але потреби українців вже давно не відповідають цій сумі, що дорівнює 2093 гривням.

Так, в Україні традиційно підвищували пенсію двічі на рік – з 1 липня та з 1 грудня. Втім, через війну уряд вніс зміни до цієї процедури, тому перегляд мінімалки цього року не входить до планів.

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Це означає, що прожитковий мінімум протягом 2023 року для українців ніяк не зміниться, через що підвищення мінімальної пенсії також не відбудеться.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Незважаючи на це рішення, індексація в березні все ж таки відбулася, завдяки чому майже всі пенсіонери почали отримувати більше, включаючи тих, кому належить мінімалка. Розмір індексації становив 19,7%. Якщо говорити про конретні суми, цим особам збільшили виплати лише на 100 гривень.

Раніше ми писали про те, що ще одна категорія українців може вийти на дострокову пенсію: хто саме і за яких умов

Як повідомляв Знай.ua, українцям не виплачують субсидію: "Грошей не вистачає на зарплати чиновників"