Ситуація з енергетикою в Україні залишається складною. Громадян попереджають про примусове знеструмлення, якщо вони не будуть розумно ставитися до споживання електроенергії, особливо в пікові години з 16:00 до 23:00.

Під час літньої спеки українці активно користуються кондиціонерами, які також дають навантаження на електромережу, через що можуть застосовуватися примусові обмеження, попередив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Кондиціонери, фото: скріншот з відео
Кондиціонери, фото: скріншот з відео

"Якщо цей тренд утримається і будуть далі стояти 29, 30, 31 градус тепла, що цілком ймовірно, то є два вибори: або споживачі навчаться хоча б частково вимикати кондиціонери час від часу, або в якийсь момент потрібно буде застосувати примусові обмеження", - сказав він.

Українців не змушують повністю відмовлятися від кондиціонерів. Є рекомендовані правила використання – економний режим, 25 градусів. Це дозволить знизити навантаження на електромережу.

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

"Поки що немає тренду на зниження цього споживання і споживання йде безтурботно, що в певний момент цілком може призвести до примусових обмежень", – додав експерт.

За його словами, найвище споживання кондиціонерів саме у великих бізнес-центрах, торгових центрах. Їхні власники несуть відповідальність щодо контролю температури. Крім того, мешканці приватних квартир теж мають заощаджувати.

Спека, фото mixnews
Спека, фото mixnews

Як повідомляв Знай.ua, світло, газ, вода та продукти: скільки доведеться платити під кінець 2023 року