Під час війни не всі українці можуть сплатити комунальні послуги, особливо пенсіонери. Деяким із них держава надає 100% знижку на ЖКП.

На такий привілей мають право пенсіонери, які працюють за певними професіями та проживають у сільській місцевості, нагадали у ПФУ. Крім того, пільга поширюється на купівлю твердого та рідкого пічного побутового палива та зрідженого газу.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Пільгою мають право користуватися пенсіонери, які були:

  • педагогічними працівниками;
  • медичними та фармацевтичними працівниками;
  • спеціалістами із захисту рослин;
  • працівниками музеїв чи бібліотек;
  • працівниками державних та комунальних закладів культури, навчальних закладів сфери культури.

Однак є важливий нюанс - члени сімей пільговика не можуть отримати субсидію, а її розмір залежить від доходу. Якщо середньомісячний дохід сім'ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2023 році це 3760 грн).

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Пільга надається протягом дванадцяти місяців із місяця визначення такого права.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Як подати заяву на отримання пільги:

  • особисто у сервісному центрі Пенсійного фонду або уповноваженій посадовій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад чи ЦНАП;
  • поштою, на адресу органу ПФУ;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток або через портал Дія.

Серед необхідних документів: довідка або запис у трудовій книжці, що засвідчують дані про роботу людини у сільській місцевості за окремими спеціальностями. Вони вносяться до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Нагадаємо, правила передачі показників лічильників газу в "Нафтогаз" змінилися: що треба знати