Незважаючи на те, що уряд відмінив підвищення тарифів на воду під тиском Президента України Володимира Зеленського, українці все одно будуть змушені платити більше за комунальні послуги.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Про це аналітик Олександр Кочетков написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Він пояснює, що держава не збирається компенсувати усі витрати водоканалам, а поклала цей обов'язок на місцеву владу.

вода
вода

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам "Лічені миті до загрози": пророцтво старця Вікентія про допомогу вищих сил Україні у війні Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

"Уряд таки змусив українців компенсувати різницю у тарифі на воду - люди переплатять мільярди. Учора прем'єр-міністр Денис Шмигаль вкотре заявив, що зараз підвищення тарифів на воду для населення неприйнятне. А компенсувати втрати водоканалам мають місцеві громади зі своїх бюджетів", - зазначив він.

Аналітик підкреслив, що Шмигаль нещодавно активно підтримував підвищення цін на комунальні послуги для населення, навіть незважаючи на прийнятий мораторій на період війни.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

Аналітик пояснив, що якщо уряд підняв тарифи на світло, то це автоматично тягне за собою підвищення витрат і на надання інших комунальних послуг, у тому числі водопостачання.

"Традиційно уряд не передбачив жодних компенсаторних механізмів, а просто схвалив рішення про підвищення тарифів на воду. Після публічної прочуханки від Президента Зеленського прем'єр-міністр приєднався до критики... фактично свого ж рішення про підвищення тарифів. Нібито й не було того рішення уряду. І в результаті місцеві водоканали залишаються критично недофінансованими, найгірше в цій ситуації те, що Шмигаль просто вирішив перекласти проблему водоканалів з хворою на здорову голову, тобто змусив громади заплатити мільярди з бюджетів на компенсацію водоканалам, перекресливши фінансування інших соціальних статей місцевих бюджетів", - пише він.

Платіжка. Фото: скріншот youtube
Платіжка. Фото: скріншот youtube

Тобто скинувши всю відповідальність на місцеві громади, уряд по суті дозволив місцевій владі змушувати українців оплачувати усі витрати водоканалів за власний рахунок.

"Хто виграв у цій ситуації? Точно не громадяни. Уряду Дениса Шмигаля варто припинити у будь-якій незрозумілій ситуації перекладати все на місцеву владу. Ефективне державне управління має базуватися на інших принципах", - додав аналітик.

Нагадаємо, тариф на електроенергію підвищили, а що буде із субсидіями? У Раді відповіли українцям.

Раніше повідомлялося, що корвалол можна не пити: українцям повідомили позитивну новину про нові тарифи.

Також, "Нафтогазу" хочуть заборонити примусово стягувати борги: питання з компенсаціями не вирішено.