Нещодавнє рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) щодо нових тарифів на центральне водопостачання та водовідведення, викликало негативну реакцію серед українців.

Рішення вже скасували, у Кабміні обіцяють, що до кінця повномасштабної війни зростання вже не буде. Багато хто почав думати про те, щоб взагалі припинити платити за комунальні послуги, оскільки на життєві потреби залишається мало коштів. Важливо знати, які проблеми загрожують тим, хто відмовляється платити за комунальні послуги та у яких випадках справді можна уникнути оплати.

Комуналка. Фото: скрін youtube
Комуналка. Фото: скрін youtube

Відповідно до статті 7 закону України "Про житлово-комунальні послуги", громадяни, які протягом 30 днів не користувалися своїм житлом чи будинком, можуть не платити за такі послуги. Ця норма діяла задовго до воєнного стану, введеного виключно після початку повномасштабної війни.

Ті, хто вирішив скористатися цим правом, можуть розраховувати на перерахунок від постачальника послуг. У такому разі суму, яку потрібно сплатити, списують чи проводять переплату. Щоб скористатися цією можливістю, потрібно подати спеціальну заяву та довідку, яка підтверджуватиме те, що ви знаходитесь поза домом уже довгий час — про внутрішньо переміщену особу, про проходження військової служби або перебування на лікуванні.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube
Платіжка за комуналку. Фото: скрін youtube

Тим, хто не сплачує повну суму за комуналку, можуть стягнути пеню, припинити надання послуг або навіть виселити з житла, стягнути заборгованість за допомогою законодавства.

Хоча зараз, в умовах воєнного стану, це неможливо.

Нагадаємо, від платіжок не доведеться непритомніти: як платити за комуналку менше

Як повідомляв "Знай.ua", українцям обіцяють компенсувати збитки за знищені авто: що вигадали в Раді

Знай.ua писав, тариф на електроенергію підвищили, а що буде з субсидіями? У Раді відповіли українцям