Цього року українці ласуватимуть переважно імпортними кавунами та динями, бо в країні триває війна. Нещодавній підрив Каховської ГЕС також вплинув на ситуацію з баштанними культурами.

Ці чинники формуватимуть споживчі ціни, зокрема. Завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало повідомила, що більшу частину кавунів вирощували саме в Херсонській області, яка сильно постраждала через підрив.

Кавуни, фото: Знай.ua
Кавуни, фото: Знай.ua

"Господарствами населення вирощувалося 93% кавунів. На Херсонщині всіма категоріями господарств вирощувалося близько 37% загального обсягу виробництва цього виду агропродукції. Це значна частка, але вона може бути компенсована шляхом імпортних поставок", - пояснила експерт.

Погодні умови також зіграють свою роль, тому що для вирощування цих культур потрібно багато сонця та тепла, а початок літа був досить холодним. Виходячи з усіх перерахованих факторів, експерти очікують, що кавуни та дині цього року коштуватимуть 35-40 грн/кг.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Кавуни. Фото: Facebook
Кавуни. Фото: Facebook

Проте перші баштанні вже можна побачити у супермаркетах, але ціни кусаються. В АТБ за кілограм кавуна зараз просять 31,59 грн, тоді як у Новусі діє знижка не лише на нього, а й на диню – 29,99 грн/кг за полосатик та 39,99 грн/грн за "жовтеньку".

У Варусі ціни ще вищі – кілограм імпортного кавуна коштуватиме 39,90 грн, а дині 1 сорту – 88,90 грн.

Нагадаємо, в Україні можуть злетіти ціни на шоколад через дитячу працю та беззаконня.