Цього року ціни на ягоди шокують, а однією з найдорожчих для покупців залишається малина, незважаючи на те, що сезон збирання та реалізації її на ринку лише розпочався. Однак у фермерів виникли інші проблеми із ягодою.

Про те, що відбувається на українському ринку з малиною, розповіли аналітики проекту EastFruit. Вони зазначили, що навіть фермерів шокують закупівельні ціни на ягоду. Крім того, дрібні виробники скаржаться на те, що підприємства із заморожування малини пропонують не більше 20 грн за кілограм ягоди.

Добриво для малини, скріншот: YouTube
Добриво для малини, скріншот: YouTube

Українців попередили, що ціни можуть впасти ще нижче залежно від етапів збирання, але якісніша ягода коштує значно дорожче. З цієї причини фермери бойкотують, але за оцінками, це призведе лише до збільшення їх збитків.

"На жаль, багато учасників ринку швидко забувають те, що було зовсім недавно. А ще в 2018 році закупівельні ціни на малину непреміальної якості опускалися до 8-10 грн/кг, що було еквівалентно 30-40 центам США за кг. І тоді ситуація на світовому ринку була набагато кращою", - заявив економіст ФАО Андрій Ярмак.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Ягоди. Фото: Youtube
Ягоди. Фото: Youtube

Фермерів ще два роки тому попереджали про те, що обвал цін на малину дуже ймовірний, але, порівняно з іншими країнами, українським фермерам ще в певному сенсі пощастило.

"Ринок малини переслідує певну і досить передбачувану циклічність. Однак, якщо підходити до нього професійно, роблячи акцент на якість та маркетинг, то цей сегмент агробізнесу залишається дуже прибутковим", - зазначив Ярмак.

Нагадаємо, на українському ринку стартував сезон вишні: що з цінами та якістю