Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до Закону про безробіття в умовах війни".

Вони спростили набуття статусу безробітного та соціальних виплат для ВПО, а також осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Для оформлення статусу безробітного українцю слід звернутись до найближчого центру зайнятості із заявою.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Документ можна подати особисто, в електронній формі або телефонному режимі.

Такий спосіб отримання допомоги діє лише на час воєнного стану. Протягом 30 днів після його завершення безробітний має подати до центру зайнятості оригінали документів:

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще
  • трудову книжку;
  • документ про освіту або її дублікат;
  • військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися від строкової військової служби.

Внутрішньо переміщені особи також мають надати заяву про припинення трудових відносин або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості, або відповідне рішення суду – у разі припинення трудових відносин у судовому порядку; розрахунковий документ (квитанція), що підтверджує відправлення зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом із описом вкладення.

Центр Зайнятості. Фoто: Youtube
Центр Зайнятості. Фoто: Youtube

Розмір допомоги з безробіття визначається у відсотках до середньої зарплати (доходу) залежно від страхового стажу, але він не повинен становити менше мінімального розміру допомоги з безробіття, встановленого правлінням Фонду для цієї категорії осіб.

Максимальний розмір виплат з безробіття під час воєнного стану не може перевищувати 150% мінімальної заробітної плати. У 2023 році – це 10 050 грн.

Нагадаємо, ми писали, що чому люди страждають на безсоння через повний місяць - пояснення вчених.

Як повідомляв "Знай.ua", Нова пошта перестала доставляти посилки з Aliexpress, українці втратили десятки товарів.

Також "Знай.ua" інформував, жінка провчила чоловіка, який подав на розлучення, і тепер він платить їй щомісяця.