Для наших дорогих читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є дуже важливі новини. Багатьох українців, які мають другу групу інвалідності, цікавить питання, скільки мають отримувати громадяни цієї категорії.

Про це розповів голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

За його словами, розмір "страхової" пенсії за інвалідністю із солідарної системи обчислюється у відсотках розміру пенсії за віком залежно від групи інвалідності, і для ІІ групи становить 90% пенсії за віком.

Мінімальні розміри пенсійних виплат по інвалідності для осіб, які не працюють, з інвалідністю ІІ – 2 100 грн., а для осіб, що працюють, з інвалідністю ІІ групи – 2093 грн.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Розмір пенсії з інвалідності військовослужбовцям встановлюється у відсотках їх грошового забезпечення і залежить від причини інвалідності.

Особам з інвалідністю II групи внаслідок війни пенсія призначається у вигляді 80% сум грошового забезпечення.

Іншим особам з інвалідністю II групи пенсія призначається у вигляді 60% сум грошового забезпечення.

Мінімальна пенсійна виплата для осіб з інвалідністю внаслідок війни не може бути меншою за 525% ПМ, з 01.12.2022 – 10 988,25 грн (2093 х 525%).

Пенсії по інвалідності постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи призначаються у розмірі відшкодування фактичних збитків виходячи із заробітної плати, отриманої людиною в зоні відчуження у 1986-1990 роках, або з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Розмір пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи для осіб з другою групою інвалідності, не може бути меншою за 5472 грн.

Мінімальний розмір пенсійної виплати для осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа учасників ліквідації не може бути нижчим за 80% (від 01.03.2023 – 10 700,97 грн (13 376,21 х 80%)).

Нагадаємо, грошей не буде: на кого можна не чекати цього року підвищення пенсій.

Раніше повідомлялося, обдираловка в "Ощадбанку": про цю комісію мало хто знає.

Також, в Україні знову хочуть збільшити пенсії вже із серпня – хто може вже потирати руками.