Внутрішні переселенці під час війни мають право на матеріальну допомогу від держави. На теперішній час розмір таких виплат становить для осіб з інвалідністю та дітей 3000 гривень, а для всіх інших — 2000 гривень.

Проте деяким можуть відмовити у наданні коштів.

Переселенці. Фото: Youtube
Переселенці. Фото: Youtube

Через що може трапитись така ситуація розповів координатор напрямку юридичної допомоги БФ "Право на захист" Віталій Чорненький.

Чому можуть відмовити у виплатах на проживання: основні причини

Громади, з якої перемістилася людина, немає у переліку територій, на яких ведуться або велися бойові дії, або тимчасово окупованих рф.

Переселенці. Фото: скриншот Youtube
Переселенці. Фото: скриншот Youtube

Виняток становлять переселенці, житло яких зруйноване або непридатне до проживання, і ці люди надали документальне підтвердження факту руйнування майна.

"Старі" ВПО не мають права на виплати

Цей пункт залежить від конкретної ситуації, пояснює юрист.
"Так, виплати мають і ВПО до 24 лютого 2023 року, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу та які повторно після 24 лютого 2022 року перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України, територій, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих рф", — каже Віталій Чорненький.

Допомога ВПО. Фото: Youtube
Допомога ВПО. Фото: Youtube

Виплати переселенцям призначають незалежно від того чи мають ці люди інші джерела доходу. Також надання допомоги не залежить від того, чи маєте ви відкритий ФОП або від того, чи ви працюєте, чи отримували інші види соціальної допомоги.

ВПО відсутні за місцем фактичного проживання

"Це залежить від обставин. Якщо після перевірки виявлено відсутність переселенця за місцем обліку і він протягом 10 календарних днів не прибув до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця", — пояснює Віталій Чорненький.

Допомога ВПО. Фото: Youtube
Допомога ВПО. Фото: Youtube

Така обставина є підставою для припинення виплат, а не скасування довідки переселенця.

Переселенці виїхали за кордон на постійне місце проживання

Виїзд на постійне місце проживання за кордон є підставою для скасування довідки переселенця, а відповідно і виплат.
"Також довідка скасовується, а виплати припиняються на підставі інформації про тривалу відсутність особи за місцем проживання (понад 60 днів). Крім того, якщо після перевірки виявлено відсутність переселенця за місцем обліку ВПО і він протягом 10 календарних днів не прибув до органу соціального захисту населення, то виплати припиняються", — звертає увагу юрист.