З 1 липня препарати за програмою "Доступні ліки" відшкодовуватимуть лише за електронним рецептом.

З початку повномасштабної війни для спрощення доступу до ліків за програмою "Доступні ліки" пацієнти мали можливість отримувати їх і за паперовими рецептами. У зоні бойових дій, прифронтових зонах це правило продовжить діяти. Але на решті території України повернуться вимоги до е-рецептів.

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Для того, щоб отримати відшкодування аптеки повинні подавати НСЗУ звіт за паперовими рецептами протягом 10 календарних днів наступного звітного періоду.

На решті території України Електронна система охорони здоров'я працює в штатному режимі. Тож лікарі можуть безперебійно створювати електронні рецепти, а пацієнти погашати їх в аптеках.

Популярні новини зараз
Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

На прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт. Тому люди, в яких є складнощі у користуванні телефоном, надалі зможуть користуватися програмою "Доступні ліки". Цього разу ажіотажу через впровадження електронних рецептів не очікується.

Медпрепарати. Фото: Youtube
Медпрепарати. Фото: Youtube

Нагадаємо, "Доступні ліки" відпускаються за електронним рецептом з 2019 року, відколи програма перейшла під адміністрування НСЗУ.

Українці можуть отримувати "Доступні ліки" безоплатно або з частково з доплатою за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (в т.ч. бронхіальна астма), інсулінозалежний та нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки й поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей в посттрансляційному періоді.

Нагадаємо, ми писали, що на хімію витрачатися не прийдеться: колорадський жук втече, допоможе аптечний препарат.

Як повідомляв "Знай.ua" все заради здоров'я народу? В Україні заборонили продавати градусники.

Також "Знай.ua" інформував, проти комах, болю і для підвищення чоловічої сили: навіщо господині спалюють лавровий лист.