В Україні суттєво підняли тариф на електроенергію з 1 червня, але в Офісі президента переконані, що він все одно залишається збитковим для держави.

Ціни на світло довелося підняти, щоб відновити енергосистему, пошкоджену окупантами, а також пережити цьогорічний осінньо-зимовий період. Проте заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма стверджує, що споживачі все ще мало платять.

Електроенергія Фото: скрін youtube
Електроенергія Фото: скрін youtube

Справа в тому, що собівартість транспортування набагато вища за ту ціну, яка встановлена ​​для українців.

"Для того, щоб акумулювати хоч якісь ресурси на відновлення нашої енергосистеми після руйнувань, потрібно хоча б не встановлювати глибоко мінусові тарифи для державних компаній", - заявив він.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Перед тим, як підвищити тарифи, влада вивчила досвід інших країн, а саме - які ціни вони встановлювали під час війни.

"Ізраїль, розуміючи, що йде війна, все ж таки адаптував ціни на електроенергію до мінімально необхідних рівнів. А були країни, які займалися дешевим популізмом. Це, наприклад, Ірак, Ліван, Сирія, які під час воєн, коли їхні енергосистеми зазнавали руйнувань, ухвалювали політичні рішення тримати ціну на електроенергію на збитковому рівні, як відбувається в Україні. Закінчувалося тим, що протягом півроку світло було в кращому разі 2-4 години щодня", - розповів Шурма.

Українці без світла, фото: Unian
Українці без світла, фото: Unian

Якщо повторити невдалі рішення, то українцям теоретично можуть давати світло всього на кілька годин на день. Саме з цієї причини тарифи вирішили підняти, проте навіть цих цін недостатньо.

"Навіть після підвищення цін для населення вартість електроенергію глибоко субсидована, більш ніж удвічі", - підкреслив заступник голови.

Нагадаємо, перевірки та штрафи все ж таки повернуть: Гетьманцев назвав дату