В Україні триває триває війна та загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення росії. В воєнний час усі чоловіки призивного віку можуть отримати повістку.

Однак черед чоловіків є ті, хто ще в мирний час був визнаний обмежено придатним. Чи повинні такі категорії чоловіків повторно проходити ВЛК під час загальної мобілізації розповів адвокат Андрій Карпенко.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Він наголосив, що в Україні правила оцінки стану здоров’я військовозобов'язаних, резервістів та призовників здійснюється за Наказом № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України.

Цей наказ стосується строковиків під час весняного та осіннього призову і військовозобов'язаних та резервістів під час загальної чи часткової мобілізації.

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Законодавством України встановлено три категорії непридатності до військової служби:

  • обмежено придатний;
  • непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Усі чоловіки, віком від 18 до 60 років, можуть отримати повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), які направляють їх на проходження обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації, адже з початку війни прошло вже більше року.

За такий довгий період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочення чи навпаки.

ТЦК мають призначити нову ВЛК для військовозобов'язаного в разі, якщо від часу останнього проходження ВЛК минуло 12 місяців.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Тож неважливо що до війни вас визнали обмежено придатними, вам мають право вручити повістку та направити на проходження ВЛК І вже за результатами комісії будуть приймати рішення чи підлягає особа службі у Збройних силах.

Нагадаємо, Верховна Рада зменшила граничний вік призовників

Як повідомляв "Знай.uа", зняття та вилучення з військового обліку не одне й те саме - пояснення юриста

Знай.ua писав, заборона виїзду 17-річним підліткам: прикордонники пояснили