Зараз, в період загальної мобілізації, українцям від 18 до 60 років активно роздають повістки. Однак у багатьох ця процедура все ще викликає чимало запитань, тож на одне з них відповіла адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Всім відомо, що після вручення повістки необхідно з'явитись у ТЦК у зазначений час, адже у протилежному випадку військовозобов'язаному загрожує адміністративне чи кримінальне покарання. Адвокат зазначила, що працівники військкомату часто вказують термін із "сьогодні на завтра" або навіть "сьогодні на сьогодні", але їхні дії цілком законні.

"Станом на сьогоднішній день, жодним нормативним актом не передбачено мінімального терміну, коли військовозобов'язаний повинен з'явитися на виклик", - пояснила вона.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Це створює безліч проблем, адже в деяких осіб, які отримали повістку, може не вистачити часу чи можливості, щоб прийти до військкомату. Саме з цієї причини адвокат вважає, що в документі мають зазначати дату, яка дозволяє людині з'явитися на виклик не пізніше, ніж за три дні з дати її вручення.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага
Показати ще

"З досвіду спілкування з клієнтами з цього питання зазначу, що рекомендую тим, кому виписують повістки, одразу на місці вказувати на неможливість з'явитися "завтра" та узгодити дату прибуття у військкомат", – наголосила Аніщенко.

Проте є поважні причини неприбуття чи несвоєчасного прибуття до ТЦК, затверджені Кабміном. Це може бути смерть близького родича, хвороба чи догляд за хворими рідними, кримінальна справа та стягнення до неї, різні НП і навіть складання іспитів.

Військкомат, скрін: YouTube
Військкомат, скрін: YouTube

Нагадаємо, мобілізація 2023: уряд змінив правила відстрочення та звільнення від призову