В Україні триває загальна мобілізація і будь-який військовозобов'язаний чоловік в Україні може отримати повістку. Якщо ви прийшли в ТЦК і думаєте, що вам розкажуть підстави, на яких ви підлягаєте мобілізації, то краще про це забути.

Якщо ви думаєте, що вам оформлять відстрочку, це далеко не факт. Про це розповів український правозахисник Роман Симутін.

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

За словами адвоката, потрібно знати, як правильно з'явитися до ТЦК, щоб не виникало проблем ані під час подання документів на відстрочку, ані під час проходження військово-лікарської комісії.

"Перегляньте ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", чи є у вас підстави, за якими ви не підлягаєте мобілізації. Наприклад, у зв'язку з інвалідністю подружжя або батьки, які мають інвалідність 1-ї або 2-ї групи, і заздалегідь підготуйте оригінали документів з копіями Складіть заяву про надання відстрочки, посилаючись на зазначені документи Якщо у вас є певні хвороби та проходили лікування, обов'язково приготуйте виписки з історії хвороби та заяву з вимогою долучити їх до особистої справи під час проходження ВВК.

Популярні новини зараз
Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Прибувши до ТЦК, обов'язково зареєструйте заяву. Не віддайте, а зареєструйте, щоб на заяві поставили відмітку про її отримання. Навіщо? Тому що дуже часто працівник військкомату каже, що це не є підставою для відстрочення, повертає заяву без реєстрації та направляє на ВВК. Або ж хитрує і каже, що віддасте документи після проходження військово-лікарської комісії.

Але після ВЛК вам одразу вручають мобілізаційне розпорядження і далі вже все. Ви не зможете на етапі оновлення облікових даних підтвердити, що у вас були обставини відстрочки, і вам доведеться йти до суду. І якщо не доведете, що повідомляли ТЦК про наявність підстав для відстрочення саме тією позначкою на заяві, про яку я говорив, то шансів виграти справу не буде.

Аналогічна ситуація, додає адвокат, із проходженням ВВК. Наприклад, за виписками з історії хвороби ви точно обмежено придатні або непридатні, а комісія визнала вас придатним.

ТЦК. Фото: Youtube
ТЦК. Фото: Youtube

"Ви подали скаргу до центральної ВВК, пославшись на виписки з історії хвороби, а у відповідь: нічого не знаємо, нічого не бачимо, у справі виписки відсутні. Тепер ви зрозуміли, чому така важлива заява з позначкою. Це ваш єдиний і найголовніший доказ. Фінальна рада: ніколи не передавайте оригінали документів представнику ТЦК — шантажуватимуть, скажуть, що повернуть після проходження ВВК", - заявив адвокат.

Нагадаємо, звільнення від мобілізації та гідна зарплата: українці можуть влаштуватися на роботу, яка цінується у тилу.

Раніше повідомлялося, адвокат розповів, чи зможуть чоловіки після закінчення війни перетинати кордон.

Також, повістка прийшла на телефон у вигляді SMS-повідомлення: українці зіткнулися з ноу-хау ТЦК.