До війни українці взяли чимало кредитів на купівлю житла, авто та іншої нерухомості. Зобов'язання щодо виплати все ще мають силу, проте зараз банки не можуть вимагати погасити суми або застосовувати будь-які штрафні санкції.

Про це повідомила заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова. Такий привілей діятиме, доки в Україні не скасують військовий стан. За її словами, влада зробила все, щоб захистити людей у ​​такій ситуації, ухваливши певні закони.

Кредитори, скріншот: YouTube
Кредитори, скріншот: YouTube

"По-перше, є закони, які захищають військовослужбовців і на період військового стану банки не мають права взагалі вимагати обслуговування, погашення, застосовувати якісь штрафні санкції. Взагалі всім громадянам заборонено застосовувати штрафні санкції та пені протягом військового часу", – додала заступник голови НБУ.

Більше того, якщо людина втратила житло або машину, придбані в кредит, банк зобов'язаний пробачити клієнтові цю суму і нічого не вимагати. Щоб скористатися такою нагодою, про це потрібно заявити.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Є закон, який говорить про те, що ці кредити банки не вимагатимуть від громадян. Це така процедура прощення. Але люди повинні заявити про це. І банк припиняє нарахування якихось відсотків і по суті пробачає кредит. А вже компенсація банку здійснюватиметься іншим чином. Тобто це такий великий пакет, який має саме захистити наших громадян, які зараз потрапили у складне становище", - додала вона.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Нагадаємо, нові пенсії виплатять одразу за три місяці, кого торкнеться підвищення до 1200 грн.