До війни українці взяли чимало кредитів на купівлю житла, авто та іншої нерухомості. Зобов'язання щодо виплати все ще мають силу, проте зараз банки не можуть вимагати погасити суми або застосовувати будь-які штрафні санкції.

Про це повідомила заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова. Такий привілей діятиме, доки в Україні не скасують військовий стан. За її словами, влада зробила все, щоб захистити людей у ​​такій ситуації, ухваливши певні закони.

Кредитори, скріншот: YouTube
Кредитори, скріншот: YouTube

"По-перше, є закони, які захищають військовослужбовців і на період військового стану банки не мають права взагалі вимагати обслуговування, погашення, застосовувати якісь штрафні санкції. Взагалі всім громадянам заборонено застосовувати штрафні санкції та пені протягом військового часу", – додала заступник голови НБУ.

Більше того, якщо людина втратила житло або машину, придбані в кредит, банк зобов'язаний пробачити клієнтові цю суму і нічого не вимагати. Щоб скористатися такою нагодою, про це потрібно заявити.

Популярні новини зараз
Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Є закон, який говорить про те, що ці кредити банки не вимагатимуть від громадян. Це така процедура прощення. Але люди повинні заявити про це. І банк припиняє нарахування якихось відсотків і по суті пробачає кредит. А вже компенсація банку здійснюватиметься іншим чином. Тобто це такий великий пакет, який має саме захистити наших громадян, які зараз потрапили у складне становище", - додала вона.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Нагадаємо, нові пенсії виплатять одразу за три місяці, кого торкнеться підвищення до 1200 грн.