За рік в Україні суттєво подорожчали продукти харчування, зокрема молочні. Так, наприклад, сметана зросла у ціні більш ніж на 19%. Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Якщо темпи зростання цін не пригальмують, то не в далекому майбутньому їсти борщ і вареники доведеться без сметани. За даними моніторингу, у квітні 2023 року споживча ціна сметани жирністю до 15% збільшилася на 0,7% - до 98,22 гривні за кілограм. Для порівняння, у березні цінник на продукт становив 97,54 гривні за кіло.

Молочка, фото: Знай.ua
Молочка, фото: Знай.ua

Варто зазначити, що у квітні минулого року кілограм сметани в середньому коштував українцям 82,38 гривні, тобто за рік вартість продукту збільшилася на 19,2%.

Молочка, скріншот: YouTube
Молочка, скріншот: YouTube

У перший день літа, за даними Мінфіну, в Україні спостерігається здешевлення сметани жирністю 15%, продукт жирністю 20% - подорожчав.
Так, станом на 1 червня 2023 року сметана торгової марки "Президент" 15% подешевшала з 39,11 до 37,80 гривні за 350 грамів. Сметана "Простоквашино" 20% зросла в ціні з 44,14 до 44,94 гривні за 340 грамів.

Ціни на сметану. Фото: скрін Мінфін
Ціни на сметану. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, у м'ясний відділ боязко заглядати: супермаркети змінили ціни на сало, сосиски та буженину.

Також наш портал інформував, в українських супермаркетах до літа знизили ціни на гречку, макарони та рис: скільки коштуватимуть продукти.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, доведеться розщедритися не лише на черешню по 1200 грн: скільки коштують популярні ягоди у супермаркетах.