В Україні триває війна та загальна мобілізація. Мають право мобілізувати військовозобов'язаних придатних за станом здоров'я у віці від 18 до 60 років.

Усі мобілізовані проходять військову підготовку перед відправкою на передову. Та у суспільстві все-одно час від часу спалахують скандали про те, що у зону бойових дій відправляють зовсім не підготовлених армійців.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Тож законодавці вирішили вирішили закріпити у законі норму яка забороняє без підготовки відправляти бійців у зону активних бойових дій.

Верховна Рада України в першому читанні схвалила законопроєкт №9342 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань, пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Народні депутати пропонують не допускати до участі у веденні бойових дій мобілізованих військовослужбовців, які не пройшли курс базової військової підготовки.

Популярні новини зараз
Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

У цьому законопроєкті статтю 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" пропонується доповнити абзацом: "Громадяни України, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не проходили військову в Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуванням та правоохоронних органах, проходять курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю".

ЗСУ, фото: Facebook
ЗСУ, фото: Facebook

У статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" парламентарі пропонують закріпити норму, що термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць.

Командир буде зобов'язаний особисто направляти на спеціальні курси підготовки до навчальних частин військовослужбовців, які прибули для доукомплектування частин під час дії воєнного стану, які раніше не проходили військову службу в ЗСУ та/або службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах, а також не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки.

Нагадаємо, Верховна Рада зменшила граничний вік призовників

Як повідомляв "Знай.uа", зняття та вилучення з військового обліку не одне й те саме - пояснення юриста

Знай.ua писав, заборона виїзду 17-річним підліткам: прикордонники пояснили