Українцям обіцяли, що на початку весни буде зниження цін на яйця, проте через святкування Великодня та експортного постачання цього так і не відбулося.

Про це гравці ринку розповіли "Українським Новинам". Вони очікували, що вартість яєць почне знижуватись, оскільки птахофабрики відновили поголів'я після різкого скорочення минулого року, а кури активно несуться.

птахофабрика, скріншот з відео
птахофабрика, скріншот з відео

"У березні-квітні 2023 року виробники почали поступово підвищувати ціни. За 2 тижні до великодніх свят вартість десятка нефасованих яєць досягла 55 грн, а фасованих — 65-70 грн. Постачальники аргументували свої ціни дефіцитом продукції на внутрішньому ринку", - розповів представник однієї торгової мережі.

Коли свята закінчилися, ціни різко впали на 50% майже до 30 грн за десяток, але вартість фасованої продукції залишилася на практично на такому ж рівні - 50-60 грн. Постачальники говорили таке: "Яйце пішло на експорт. На внутрішньому ринку дефіцит. Зменшення відпускних цін неможливе".

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У період січня-квітня 2023 року виробники доставили 15,8 тис. яєць на суму $23,2 млн. В основному країнами збуту були Польща – 20,6%, Нідерланди – 18,4% та Латвія – 17%.

"Під час нарощування експорту зростають і ціни на внутрішньому ринку України. Це стосується всіх продуктів, не лише яєць", - пояснив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

Ціни на яйця, скріншот: YouTube
Ціни на яйця, скріншот: YouTube

Нагадаємо, НКРЕКУ обґрунтував двоетапне підвищення: як зміняться тарифи на воду