Ціни на яйця, які традиційно мають попит на особливо на Великдень, щороку підвищуються.

Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інститут аграрної економіки Світлана Пашко в коментарі "24 каналу" припустила, як може змінитися ціна яєць перед Великоднем.

Крашанки, скріншот з відео
Крашанки, скріншот з відео

За її словами ціна на яйця вже зросла у 2,1 раза у порівнянні з найдорожчими цінами минулого року.

Торік у квітні, на який припали великодні свята – 24 квітня – ціна на яйця становила 36 гривень за десяток. Цього року Великдень святкуватимуть того ж місяця – 16 квітня. Але вже станом на кінець березня 2023 року ціна на яйця досягла рівня 71-74 гривень за десяток. Тобто порівняно з минулорічним періодом підготовки до великодніх свят ціна зросла у 2,1 раза, заявила Пашко.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Ціни на яйця. Фото: скрін youtube
Ціни на яйця. Фото: скрін youtube

Експертка наголосила, за три місяці поточного року середня ціна на яйця закріпилася і є високою та стабільною. Науковці з Інституту аграрної економіки прогнозують, що очікується невелике зростання цін на яйця напередодні великодніх свят – у діапазоні 5-7%, адже вони й так надто високі.

Зростання ціни на курячі яйця закономірно призводить до скорочення їх споживання, особливо при зниженні купівельної спроможності населення. Та додає, що внутрішній попит скорочується в міру продовження повномасштабної агресії росії проти України.

Супермаркет, яйця: фото Знай.ua
Супермаркет, яйця: фото Знай.ua

Воєнний стан в країні триває і залишиться до Великодня. Також експертка підкреслила, що купівельна спроможність середнього українця дуже обмежена особливо в постраждалих областях, де проходили бої з російськими окупантами, тому при підготовці до Великодня українці змушені будуть економити.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні змінилися ціни на молоко та вершки: суми в чеках будуть ще більшими.

Як повідомляв "Знай.ua" українців готують до подорожчання продуктів найближчим часом

Також "Знай.ua" інформував, на які продукти стримують ціни в Україні - список: їх не можна продавати дорожче за встановлену норму.