Дуже часто ми чуємо "страшні та неймовірні" історії про вручення повісток чоловікам, що ледь не сидять на унітазах у ТРЦ.

Звичайно, далеко не всі ці історії є правдивими і варто ретельно фільтрувати ту інформацію, яку нав'язують нам у соцмережах. Більше того, варто знати суо прауа та закони України, адже є обставини, за яких вам не мають права вручати повістку поза домом.

Видача повістки, фото: Telegram
Видача повістки, фото: Telegram

Юрист Ілля Шипко розповів, кому з українців не можуть вручити повістку на вулиці під час загальної мобілізації. Про це він написав у колонці на сайті prikhodko.com.

Так, за словами Шипка, перед врученням повістки працівники військкомату мають з'ясувати особу. Наприклад, якщо чоловікові більше 60 років, він не військовозобов'язаний і вручати йому повістку на вулиці немає потреби.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

У тому випадку, якщо особа не встановлена, то повістка не може бути виписана, оскільки даних немає. До того ж, виписати повістку без встановлення даних особи не можна.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Юрист підкреслив, що повістка має бути обов'язково заповнена та містити необхідні реквізити, підпис військового комісара та печатку. При цьому, за його словами, законодавство не містить заборони на вручення повісток на вулиці. Проте не кожна людина у військовій формі є представником військкомату та має право на вручення повістки. Отже, при врученні повістки працівник центру комплектування повинен представитися та за необхідності пред'явити відповідне посвідчення.

Видача повістки. Фото: скрін youtube
Видача повістки. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що Кабмін назвав кількість заброньованих від мобілізації українців: інфографіка галузями.

Раніше ми повідомляли, що військові можуть забути про податкові збори? Чи мають право ФОП-захисники не сплачувати податки?