Після того, як було здійснено повномасштабний напад російською федерацією на Україну, багато чоловіків та жінок відправились на фронт захищати рідну землю.

Учасники бойових дій можуть достроково виходити на пенсію, відповідно до норм закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Їм також встановлені доплати до пенсії. У Пенсійному фонді зазначають, що ті українці, які відправились на фронт, можуть розраховувати на доплату розміром 25% прожиткового мінімуму до своєї звичайної пенсії.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Наразі таке підвищення становить 523 грн 25 коп. Є ще цільова грошова допомога у 40 гривень, це не багато ні мало аж дві буханки хліба. Вона з 2004 року передбачена Законом України "Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни".

Загальний розмір пенсії УБД не може бути меншим за 210 відсотків прожиткового мінімуму. Тобто зараз така пенсія не може бути меншою за 4395 грн 30 коп. Ця норма діє на підставі постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2019 року №543.

Доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії, адже такий статус можуть мати і військові, і громадянські пенсіонери.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Рішення про надання та позбавлення статусу УБД приймається спеціальними комісіями, що утворені при силових відомствах: Міноборони, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби тощо. Для розгляду спірних питань існують також міжвідомчі комісії. В окремих випадках питання розглядається Міністерством ветеранів.

Нагадаємо, ми писали, як в Україні збільшити пенсію: всім, хто працював до 2000 року, розповіли важливий аспект.

Як повідомляв "Знай.ua", хто з військовослужбовців отримає значну надбавку до зарплати у березні.

Також "Знай.ua" інформував, справлятися з комуналкою доведеться самотужки: хто з українців може попрощатися із субсидією.