Українці, які поїхали за кордон, рятуючись від війни, та отримали там допомогу, мають задекларувати її, при чому податок на ці доходи сплачувати не потрібно.

Про це в телеграм-каналі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. За його словами податки та збори з такої допомоги не сплачуються.

Біженці в Польщі. Фото: Youtube
Біженці в Польщі. Фото: Youtube

Багато громадян України змушені були шукати прихисток в інших країнах після початку повномасштабної війни. Частина з цих людей отримує грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, іноземних компаній та організацій.

Згідно з Податковим кодексом України, платники податків зобов'язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи з подальшою сплатою податків, — підкреслив він.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також він підкреслив, що у законі є виняток щодо оподаткування доходів за кордоном. Це стосується осіб та членів сім'ї першого ступеня споріднення, постраждалих внаслідок збройної агресії рф, які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном та отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів.

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

Лубінець підкреслив, що українці зобов'язані подати податкову декларацію, де вони мають вказати розмір отриманої допомоги. Податки та військовий збір не вираховується з даного виду допомоги.

Нагадаємо, ми писали, що скільки потрібно грошей, щоб почуватися фінансово незалежним: 4 поради експерта.

Як повідомляв "Знай.ua" біженці можуть збирати валізи додому? Ефективність сил ППО в Україні сягнула вже 90%.

Також "Знай.ua" інформував, забезпечення житлом українців, які втратили його у війні: новий план Мінінфраструктурі на папері виглядає заманливо