Мед славиться своїми корисними властивостями та солодким смаком. Цей натуральний продукт чудово замінює звичайний цукор.

Але часто відбувається так, що згодом мед починає зацукруватись. Цей процес ще називають кристалізацією і не є ознакою зіпсованості, а звичайним природним явищем.

Кристалізація відбувається внаслідок вмісту глюкози. Якщо глюкози багато, кристалізація відбувається за кілька місяців. Іноді поява великих кристалів говорить про неправильне зберігання меду. Але в будь-якому випадку мед, як і раніше, залишається таким же корисним і смачним.

Імбир, лимон і мед, фото з pxhere
Імбир, лимон і мед, фото з pxhere

Якщо мед зацукровився, його треба розтопити. Але не варто поспішати, оскільки мед може втратити всі свої корисні харчові якості після теплової обробки. Тому, топити його необхідно дуже акуратно, поступово, рідко помішуючи.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Місткість з медом помістити в теплу воду - до 60 градусів. У міру остигання воду необхідно підігрівати до розчинення кристаликів. При розтоплюванні меду на водяній бані вогонь потрібно час від часу вимикати, щоб уникнути перегріву. Мед також можна просто поставити, наприклад біля батареї.

Мед, кадр з відео
Мед, кадр з відео

Згущений мед можна повернути в нормальний стан і за допомогою мікрохвильової печі. Кожні 5 або 10 секунд миску з медом слід виймати та перемішувати. Потрібно стежити, щоб мед не перегрівся.

Однак, якщо мед занадто загуснув, або в ньому багато грудочок, і ви розумієте, що він старий, то краще використовувати його у випічці або приготувати медовуху.

Медовуха, фото: Pixabay
Медовуха, фото: Pixabay

Нагадаємо, чому мед не можна малюкам і при схудненні: головні правила вживання.

Раніше ми повідомляли про українську медову горілку , яка сподобається всім: простий рецепт "від баті" для смачного столу .