В Україні планується змінити механізм призначення всіх соціальних послуг. Подробиці розкрив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю "НВ".

У Мінцифри планують провести масштабну реформу, мета якої уможливити надання соціальних послуг в онлайн-форматі. Як зазначають у відомстві, мова про всі види послуг - починаючи оформленням статусу внутрішньо переміщеної особи та закінчуючи отриманням пенсій та встановленням інвалідності.

Нарахування пенсій, скріншот з відео
Нарахування пенсій, скріншот з відео

"Ми хочемо зробити всі соцпослуги автоматичними, без чиновників та онлайн. Це дуже важка системна реформа, тому що вимагає створення єдиної інформаційної бази. З погляду державного менеджменту це дуже важливий проєкт", - заявив Михайло Федоров.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Міністр наголосив, що українці зможуть швидко та якісно отримувати необхідні послуги, а держава у свою чергу заощадить на неефективних виплатах, адже сервіс дозволить провести верифікацію інформації та видалити із системи так звані "мертві душі".

Михайло Федоров зазначив, що вже незабаром в українців з'явиться можливість в онлайн-форматі подати заявку на отримання пільгової іпотеки, розмитнити автомобіль, придбати військові облігації та отримати дозвіл на виїзд дитини за кордон.

Раніше портал Знай повідомляв, уряд недофінансує наступного року соціальну сферу на 20 млрд. грн: де візьмуть гроші на пенсії та соцвиплати.

Також наш портал інформував, що українцям запропонували накопичити на старість, щоб отримати "плюс" до пенсії: у Раді підготували новацію з січня.

Крім того, наш портал інформував, що українці, які залишилися без дому, продовжують отримувати платіжки за газ: у Мінітеграції пояснили, що робити в таких випадках.