Наприкінці серпня українці відзначають важливе свято – Горіховий Спас. Про головні традиції, заборони, обряди та прикмети – читайте у нашому матеріалі.

Третій Спас відзначається щороку 29 серпня. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною.

Історія свята

У народі Горіховий Спас має кілька назв. Одне з них – Спас Нерукотворний. Згідно з біблійною легендою, одного разу Ісус Христос прокинувся, умив обличчя, а потім витер його рушником. І на цьому рушник залишився образ Спасителя, з якого згодом малювали перші ікони. З того часу Нерукотворний образ Христа є символом цього дня. Слов'яни вірили, що Господа створив сам Всевишній, і цю подію треба шанувати.

Чому третій Спас називають горіховим? Тут все просто: в давнину вважалося, що саме в цей час відбувається остаточне дозрівання горіхів, отже, їх можна починати збирати. Люди несли врожай у храм для освячення, а потім із нього робили різні заготівлі.

Також Спас називають Хлібним. А все тому, що цього дня було прийнято випікати перший хліб із нового врожаю. А назва Холщовий Спас виникла через селянські ярмарки, на яких продавали полотна та полотна, овочі та фрукти.

Горіховий Спас
Горіховий Спас, скріншот: YouTube
Горіховий Спас, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Традиції на Горіховий Спас

На Третій Спас кожен православний християнин має не лише сходити до церкви, а й здійснити кілька обов'язкових обрядів.

У давнину люди намагалися цього дня приготувати їжу у своїх коморах. Насамперед збирали жито та пшеницю, а господині ткали полотна, щоб забезпечити свою сім'ю одягом на зиму.

Вдень усі члени сім'ї обов'язково йшли до церкви на урочисту літургію – освячували продукти та молилися перед іконою Діоміда.

А ввечері було прийнято чистити колодязі та підземні джерела – так люди готувалися до зими. І тільки після цього всі сідали на святкову вечерю. На Горіховий Спас було прийнято подавати особливу настоянку, виготовлену з волоських горіхів, а також пироги та свіжий хліб.

Існувало повір'я, що на того, хто встигав скуштувати кожну страву святкового столу, чекала удачі та щастя весь наступний рік.

Ну і ще одна обов'язкова процедура на Третій Спас – миття у лазні. Люди виготовляли віники з ліщини, який, за переказами, захищає від пристріту та хвороб.

Також у давнину вірили, що на Спас слід роздавати горіхи жебракам та нужденним. При цьому чим більше плодів даси, тим більше гріхів тобі попрощатися.

Горіховий Спас
Горіховий Спас, скріншот: YouTube
Горіховий Спас, скріншот: YouTube

Прикмети свята

Також на Горіховий Спас існує низка давніх прикмет, завдяки яким люди передбачали майбутнє. Пропонуємо зробити це вам.

  • Якщо у цей день журавлі летять на південь, значить, свято Покрови, яке відзначають 14 жовтня, буде дуже холодним.
  • Дощ символізує теплу осінь, а спека морозну зиму.
  • Вважалося, якщо 29 серпня зібрав багато горіхів – наступного року буде величезний урожай пшениці.
  • Якщо знайшов горіх із черв'яком усередині – неодмінно чекай на лихо.
  • Який на смак буде перший зібраний горіх, таким і наступний рік буде: стиглий плід – на тебе чекає велике кохання та добрі звістки, незрілий – скоро станеться важлива подія, гнилий – до біди.

Горіховий Спас
Горіховий Спас: Facebook
Горіховий Спас: Facebook

Заборони на Горіховий Спас

Як і на більшість православних свят, на Третій спас існує ряд суворих заборон, які категорично не можна порушувати.

Багатьох цікавить питання, чи можна на Спас прибирати у будинку, купатися, мити голову чи фарбувати волосся?

Офіційної заборони церкви немає. Але священнослужителі зазначають, що справи по дому краще перенести на другий день, адже подібні урочистості створені в тому числі для того, щоб людина мала змогу відсторонитися від побуту та поміркувати про духовне.

Однак варто пам'ятати, що зустрічати Третій Спас у брудному будинку заборонено, інакше таким чином ви покажете свою неповагу до Небес.

На горіховий Спас не варто влаштовувати галасливих гулянь, адже це час духовного єднання з Господом. Вважається, чим тихіше поводитимешся, тим швидше душа очиститися від гріхів і темної енергії.

На Горіховий врятував заборонено сваритися та поганословити. Інакше вся негативна енергія обов'язково повернеться потрійною силою.

Спаси у серпні: Медовий, Яблучний, Горіховий, фото - Рexels
Спаси у серпні: Медовий, Яблучний, Горіховий, фото - Рexels
Спаси у серпні: Медовий, Яблучний, Горіховий, фото - Рexels

Обряди та ритуали на Третій Спас

У давнину на Горіховий Спас було прийнято гадати. Так, незаміжня дівчина має скуштувати горіх, зірваний з дерева. Смак плоду скаже, яким буде наступний рік. Якщо горіх солодкий – чекай на нареченого та добрі звістки, а от якщо гнилий – про весілля можеш забути.

Нагадаємо, Горіховий (Нерукотворний) Спас 29 серпня: обов'язково потрібно освятити в церкві, список продуктів.

Раніше ми повідомляли про сильну молитву за Україну та воїнів ЗСУ: Господь почує та допоможе.