З початку 2000-х років житловий масив Оболонь почав активно забудовуватися. Зручна транспортна мережа, безліч зелених зон і водойм зробили Оболоні хорошу славу. Ціни на квадратний метр злетіли до рівня центру і навіть вище. А будинки почали рости як гриби після дощу. Над комфортом жителів району влада не думала і земельні ділянки під забудову виділялися прямо в дворах житлових будинків.

Це призвело до конфліктів забудовників і місцевих жителів. Всюди на Оболоні спалахували червоні точки, цілі зіткнення між оболонцями та забудовниками, передає OBOZREVATEL.

У 2014 році з приходом мера Віталія Кличка ситуацію вдалося врегулювати. У дворах, де мали побудувати житлові будинки, почалося створення скверів. Київрада буквально штампувала рішення про розірвання договорів оренди землі та створення зелених зон. Але забудовники не відступили. Справа в тому, що земельні ділянки передавалися їм під забудову відповідно до генерального плану в міста. А в ньому новостворені сквери числяться як житлова забудова. Більш того, Оболонь продовжують забудовувати будинками і ТРЦ відповідно до старого генплану. Що викликає величезне занепокоєння і протести жителів району.

Щоб упорядкувати ситуацію в КМДА почали розробку детального плану території (це документація яка уточнює генплан і більш конкретно встановлює функціональне призначення території). Розробка ДПТ (детальний план території) Оболоні триває вже більше трьох років. Він виносився на громадські слухання, отримав низку узгоджень і навіть пройшов перевірку в правоохоронних органах. Але забудовники дуже не хочуть, щоб ДПТ Оболоні було ухвалено.

По-перше, він передбачає сквер в кожному оболонському дворі! Тобто всі забудовники які ще з початку 2000-х не покидають ідеї побудувати будинки, наприклад, на Героїв Сталінграда 44 або Прирічній 17 не зможуть забудувати ці двори ніколи якщо ДПТ буде ухвалено.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

По-друге, ДПТ чітко встановлює лише кілька об'єктів реконструкції (як відомо для реконструкції ухвалення ДПТ не потрібно) і накладає на забудовників величезні зобов'язання – будівництво дитячих садків, нової набережної навколо озера Білого, жорсткі нормативи по щільності забудови і кількості жителів. Без ДПТ цих обмежень немає! Тобто будуй що хочеш, як хочеш, де хочеш – вся Оболонь житлова забудова. До речі, це все легко перевірити самому – просто зайти на сайт і завантажити матеріали генерального плану.

По-третє, ДПТ взагалі не передбачає нового будівництва на порожніх земельних ділянках. Все чітко регламентований. У ДПТ передбачені тільки об'єкти реконструкції – є майно у межах закону можеш реконструювати його на інший об'єкт з дотриманням чітких норм. Тобто, ще якихось нових ТРЦ над метро, або нового ЖК на Мінській не побудуєш.

Щоб заблокувати ініціативу, забудовники найняли низку професійних провокаторів. Людей, які з'являються під кожним зеленим парканом в місті вимагаючи грошей. Вони і поширили міф про те, що ДПТ передбачає забудову озера Білого. У тому, що це брехня легко переконається, просто подивившись матеріали ДПТ.

Зараз питання стоїть ребром. Нова Київрада може піти на поводу старих забудовників одноденок, які не хочуть розвивати інфрастктуру, будувати дитячі садки і школи. А бажають запхати свічку в кожен двір оболонців. Або взяти ДПТ, впорядкувати ситуацію закріпивши статус десятків скверів, заборонити хаотичну забудову, так щоб на Оболоні перестали з'являтися вдома і ТРЦ у дворах і над метро.