Оксана Кононець - модель на візку. Дівчина бере активну участь в модних показах і конкурсах краси, знімається в кліпах і рекламі.

Історію дівчини розповів портал ВВС News Україна.

Сім років тому 20-річна Оксана Кононець випала з балкона п'ятого поверху в Києві.

Дівчина хоч і вижила, але отримала серйозні травми: мала два роздроблених хребця, здавлений спинний мозок, паралізовані руки і ноги.

"Може, подарувати подружкам весь одяг, він вже не знадобиться, може, стати для когось донором органів. Було важко звикнути, що вчора ти ще ходив, а сьогодні не можеш піднятися з ліжка. Життя змінилося. Але ж евтаназії в Україні немає. Підтримка і любов батьків дала мені сил. Я випливла", - Оксана згадує свої перші дні і думки після травми.

Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова
Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дівчині знадобився рік, щоб навчитися сидіти в колясці, а ще через деякий час вдалося розробити руки. Тепер дівчина в змозі сама нафарбуватися, щось надрукувати.

"Лікарі говорили, що через рік я зможу ходити. Минуло сім років. На прогнози я вже не спираюся. Радію, що просто живу, радію, коли можу робити щось нове",- розповідає Оксана Кононець.

Її реабілітація триває. І, можливо, триватиме все життя - вона щодня робить вправи, читає статті про новітні технології для людей з інвалідністю і мріє, що, може, колись вони спрацюють і для неї.

Фотограф - A. Teslenko
Фотограф - A. Teslenko

Оксані не обійтися без сторонньої допомоги. Поруч з нею завжди мама, яка заради цього покинула роботу.

Мама переодягала Оксану під час зйомок, возила на всі конкурси і чекала, поки дочка здавала іспити.

Вже після травми Оксана закінчила два університети - отримала диплом вчителя молодших класів та соціального працівника.

А після всього пережитого, дівчина стала моделлю.

"Мене надихнуло Американське реаліті-шоу Push girls, де одна з учасниць мала таку ж травму шиї, як і я. і вона стала всесвітньо відомою моделлю. Раніше мені говорили, що камера мене любить. Три роки наважувалась і вирішила спробувати", - розповідає модель.

Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова
Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова

Перша професійна зйомка була для благодійного проекту для дівчат з інвалідністю.

Опісля були десятки фотосесій для різних брендів, перемога в Українському конкурсі краси для дівчат на візках "Краса без обмежень 2016" та участь у світовому конкурсі "Miss Wheelchair World-2017", де вона отримала титул "Міс індивідуальність".

Оксана Кононець стала першою моделлю на візку на Ukrainian Fashion week, брала участь в Азіатсько-Європейському тижні моди на Шрі-Ланці, знялася в кліпі Onuka.

Зараз модель стала співорганізатором конкурсу"Краса без обмежень". Дівчина заснувала свій благодійний фонд і виступає з мотиваційними промовами.

Оксана Кононець сама собі агент і піарник, дорогу в світ моди прокладає сама - надсилає портфоліо фотографам, пропонує співпрацю виданням і брендам.

Однак, незважаючи на велику кількість зйомок, робота моделі не така і прибуткова.

Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова
Модель - Оксана Кононець, фотограф - Катерина Крючкова

Одного разу дівчині заплатили за зйомку одягом, іншим разом оплатили дорогу. Зараз в родині Оксани Кононець працює тільки тато, мама доглядає за донькою. Пенсія по інвалідності становить 1500 грн.

"На жаль, люди з інвалідністю не дуже затребувані в Україні як моделі, але я сподіваюся, що це зміниться і в майбутньому це буде приносити Мені не тільки задоволення, але і дохід", - каже Оксана.

Дівчина презентувала в містах України соціальний фотопроект" Нескорена Краса " - портрети дівчат на інвалідних візках, які не здаються, працюють над собою і радіють життю.

Оксана мріє, щоб людям з інвалідністю в Україні було легше долати бар'єри - фізичні та ментальні.

Вона хоче стати сильнішою і підписати великий контракт.

"Здаватися ніколи не варто, потрібно завжди рухатися вперед і шукати нові горизонти".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Дніпровська модель з інвалідністю ошелешила фанатів новиною: "ніколи не зможу..."

Як повідомляє портал «Знай.иа» Помилка лікарів зруйнувала життя 23-річній дівчині-ходити не може, наречений кинув

Також «Знай.иа " писав, що Моделі на візках: у Харкові відбудеться незвичайний показ мод, - ось вона, сила духу