До найочікуванішої події цієї осені - дня проведення місцевих виборів - залишається все менше часу. Обговорення кандидатів у "крісло" мера Києва котрий тиждень поспіль залишається в топі найобговорюваніших тем. За результатами вересневого соціологічного дослідження, проведеного Центром суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", експерти вже пророкують фіналістів перегонів на посаду міського голови: це Віталій Кличко та відомий громадський діяч Андрій Пальчевський. Презентація результатів відбулася 10 вересня - подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Зміни електоральних уподобань киян"
"Зміни електоральних уподобань киян"

Рейтинги Кличка стрімко падають

В порівнянні з попередніми опитуваннями, починаючи з листопада 2019 року, оцінка киянами змін у столиці постійно знижується.

Зміни, що відбувалися у Києві впродовж останніх років більше половини жителів столиці (51%) оцінили їх як негативні, 35,5% респондентів - як позитивні.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Також кияни оцінили за 5-ти бальною шкалою роботу міського голови - порівнянні з початком року оцінки мера значно погіршилися. Відповідно, результати опитування пішли не на користь нинішнього голови КМДА: 39,5% опитаних киян поставили Віталію Кличку незадовільну оцінку, з них 17,1% поставили 1 бал, 22,4% – 2 бали.

Третина опитаних жителів столиці (33,2%) оцінили роботу міського голови на "трійку", натомість 22,1% киян задоволені роботою мера, з них 18,5% поставили 4 бали і 3,6% - 5 балів, і ще 5,2% опитаних не змогли оцінити роботу міського голови.

У "фінал" вийдуть Кличко та Пальчевський

Відповідаючи на запитання "За кого з цих людей Ви би проголосували, якби вибори міського голови відбувались у найближчу неділю?" 27,2 % респондентів серед тих, хто визначився з вибором кандидата, все ж обрали кандидатуру Віталія Кличка. Із незначним відривом на 2-му місці опинився відомий громадський діяч Андрій Пальчевський – у нього 20,5% голосів.

Рейтинг кандидатів в мери Києва - серед тих, хто визначився
Рейтинг кандидатів в мери Києва - серед тих, хто визначився

Далі, зі значним відривом від лідерів йдуть Микола Томенко з 9,2 %, Олександр Попов – 6,3%.

В "хвості" опинилися: А. Білецький – 5,8%, І. Верещук – 5,5% (4,8%), І. Смешко – 5,4% (4,7%), С. Притула – 5,1% (4,4%). У інших потенційних кандидатів на посаду мера менше 5% голосів киян. Ще 10,8% респондентів не визначився з відповіддю.

Рейтинг кандидатів в мери Києва
Рейтинг кандидатів в мери Києва

"Отже, з великою долею ймовірності, можна стверджувати, що у бюлетенях другого туру виборів міського голови жителі столиці побачать прізвища Віталія Кличка та Андрія Пальчевського. Слід зазначити, що якщо рейтинги кандидатів в порівнянні з попередніми опитуваннями значно не змінилися, то кількість тих, хто не визначився з вибором зменшилася майже в два рази, отже у кандидатів залишається менше можливостей піднятися у рейтингу за їх рахунок", - зазначають експерти Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ".

Андрій Пальчевський і Віталій Кличко
Андрій Пальчевський і Віталій Кличко

Які партії лідирують?

Відповідаючи на запитання "За яку з цих партій Ви би проголосували, якби вибори міської ради відбувались у найближчу неділю?", 17,2 % опитуваних серед тих, хто визначився з вибором партії, обрали партію "Європейська солідарність".

Рейтинг партій до Київради - серед тих, хто визначився з вибором
Рейтинг партій до Київради - серед тих, хто визначився з вибором

На другому ж місці, з відривом в межах похибки дослідження, знову опинилася партія "Перемога Пальчевського" з результатом 15,7%. А замикає трійку лідерів правляча партія "Слуга народу" з 11,5% голосів киян.

Партія діючого мера Віталія Кличка «УДАР» посідає лише четверте місце з 9,8% (8,4%). Також прохідний бар’єр долають партія «Опозиційна платформа – за життя» з 8,3% (7,1%), партія «Рідна країна» з 7,3% (6,2%), «Національний корпус» з 5,6% (4,8%), партія «Сила і честь» 5,2% (4,4%).

Рейтинг партій до Київради
Рейтинг партій до Київради

Варто зазначити, що не визначилися із вибором 14,7% респондентів. Якщо казати про лідерів партійних перегонів, то в порівнянні з липневим опитуваннями партія "Перемога Пальчевського" покращила результат на 2,1%, водночас як президентська партія "Слуга народу" погіршила свій результат на 2,1%.

*Дослідження проводилось з 5 по 7 вересня 2020 року. Загалом опитано 1500 респондентів. Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 2,5%.