Сьогодні я розказав представникам ЗМІ про екологічну небезпеку, яку несе озеро «Гарячка», що є технічною водоймою Дарницької ТЕЦ.

Зауважу, що 31 липня Державна екологічна інспекція України нарешті змогла розпочати перевірку підприємства. За результатами перевірки, яка триватиме до 14 серпня кияни дізнаються реальні дані щодо кількості викидів забруднюючих речовин у довкілля.

Під час забору проб із золовідвалу був присутній народний депутат України, заступник голови комітету з питань екологічної політики у Верховній Раді Oleksandr Marikovski, а також екоактивісти. Зазначу, що за результатами перевірки буде вирішена подальша доля Дарницької ТЕЦ. Якщо при комплексній перевірці будуть знайдені серйозні порушення в роботі Дарницької ТЕЦ, то на підприємство буде накладено штраф, або навіть призупинено його діяльність до виправлення виявлених недоліків.

Нагадаю, що Дарницьку ТЕЦ було побудовано 65 років тому, у 1954 році. Тоді ще не було сучасних уявлень про екологічну безпеку, а навколо була санітарна зона у 1,5 км шириною. Зараз впритул до озера «Гарячка» йде активне будівництво житлових комплексів та торгово-розважальних центрів. З модернізацією ТЕЦ від використання цієї технічної водойми необхідно відмовитися, а її території рекультивувати.