Вже сьогодні – 1 липня 2020 року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №2617-VIII.
Головне нововведення – водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286-1 – навіть у тому випадку, якщо за правопорушення його затримають вперше.

Про це пише "Блог права" у Телеграмі.

Інформація про судимість залишається в електронній базі даних Нацполіції, навіть якщо її буде погашено пізніше – що в очевидний спосіб може вплинути на життєвий і кар'єрний шлях людини. А в довідці про відсутність/наявність судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності буде фіксуватися завжди.

водіння
водіння

До того, розширено перелік обставин, при яких обставинах настає кримінальна відповідальність за водіння у нетверезому стані:

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще
  • водіння в нетверезому стані («керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції»);
  • допуск за кермо іншої нетверезої особи («передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів»);
  • відмова водія пройти медичний огляд на визначення стану сп’яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;
  • вживання алкоголю після зупинки поліцією або після ДТП, але до медичного огляду – щоб виключити випадки, коли водії в такий спосіб намагалися уникнути відповідальності («вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування – чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого освідування»).

Раніше штрафи для нетверезих водіїв стартували від 10,2 тис.грн, то тепер вони зростуть. Крім того, посвідчення водія забиратимуть навіть після першого правопорушення.

Штрафи для водіїв, фото: youtube
Штрафи для водіїв, фото: youtube

Нова стаття передбачає такі покарання:

  • при першому порушенні – від 17 тис. до 34 тис.грн. (від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) плюс позбавлення права керувати транспортним засобом на термін до 3 років;
  • при повторному правопорушенні – штраф до 51 тис.грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Закон ухвалено 22 листопада 2018 року і повинен він був набрати чинності 1 січня 2020 року.

Але, 03.12.2019 Верховною Радою України було ухвалено Закон «Про внесення змін до Розділу ІІ «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який відстрочив строк набрання чинності Закону № 2617-VIII до 1 липня 2020 року.

І тут, вже на фініші, Верховна Рада України знову вносить корективи та 17 червня 2020 року на своєму засіданні приймає новий закон.

Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube

17.06.2020 було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який скасовує набрання чинності статтею 286-1. Вірніше, взагалі її виключає.

Закон зараз направлено на підпис Президентові. А набирає чинності він з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 № 2617-VIII.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше В Україні посилили покарання за водіння у нетверезому вигляді, тепер це кримінал — хто ризикує потрапити за ґрати

Як повідомляє портал «Знай.uа» Нові правила дорожнього руху в Україні: штрафи та порушення

Також «Знай.uа» писав, що Нові штрафи за порушення ПДР —водіям показали головні нововведення, чого чекати з 1 липня