Із року в рік у переліку надважливих питань Києва одну з лідируючих позицій займає проблема переповнених сміттєзвалищ і вкрай необхідного для мегаполісу будівництва сміттєпереробного заводу. Та, схоже, і в наступному році ситуація не зміниться. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Сміттєзвалища у Києві - фото Моя Київщина
Сміттєзвалища у Києві - фото Моя Київщина

Проблема рано чи пізно вибухне: "Ми чекаємо повторення історії зі Львовом?"

Проблемне питання сміттєпереробки, що з кожним днем стає все критичнішим для столиці, обговорювалося на засіданні Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Довгоочікуваного просування, очікуваного в Проекті рішення про затвердження плану заходів на 2019 – 2020 роки з реалізації Стратегії розвитку м. Києва, так і не відбулося.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

"Є кошти на реконструкцію полігону, є кошти на реконструкцію сміттєспалювального заводу, але ми ж вже неодноразово говорили про нові сортувальні переробні станції. Ми і досі нічого не робимо у плані створення майданчиків для сортування – і знову коштів у проекті я не побачив. У чому проблема, я не розумію. Ми рятуємо полігон і завод, а в подальшу перспективу не дивимося", – зазначає депутат Київради Володимир Яловий.

засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку

Як з'ясувалося, в проекті плану заходів таки був відповідний пункт, але його виключив Департамент житлово-комунальної інфраструктури. Обґрунтували вони це тим, що зараз вони здійснюють організаційні заходи з пошуку ділянок, оскільки довкола потенційної земельної ділянки біля ТЕЦ-6 виникли розбіжності із місцевими мешканцями.

"Що значить не знайти майданчик? При тому, що територія Києва складає 900 квадратних кілометрів. Ми чекаємо повторення історії зі Львовом? Проблема з полігоном вже не один десяток років стоїть, але вона ж рано чи пізно вибухне. А у нас в стратегії навіть землю ще не виділено. Свого часу ми затверджували 4 станції: одна в яру біля Виноградаря, одна на в'їзді в Київ зі сторони Обухова, одна біля ТЕЦ-6. Просто відповідні служби міста над цією проблемою не працюють", – наголошує Володимир Яловий.

Сміттєпереробка в столиці - фото КМДА
Сміттєпереробка в столиці - фото КМДА

"Кличку має бути соромно"

Дії Департаменту ДЖІ визнали незрозумілими і інші члени Постійної комісії.

"Насправді, дивна позиція у Департаменту житлово-комунальної інфраструктури, який виключає дані питання із стратегії. Я пропоную констатувати той факт, що ДЖІ має врахувати вищезазначене і звернути окрему увагу на те, що це потрібно негайно і невідкладно вирішувати", – відзначив голова Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.

Водночас, незважаючи на величезну кількість глобальних "сміттєвих" проблем, столична влада презентує, як важливу новину, повідомлення про встановлення понад 400 нових контейнерів для сміття.

Сміття на Хрещатику. Фото Уніан
Сміття на Хрещатику. Фото Уніан

"За 5 років Кличко так і не спромігся побудувати нормальний сміттєпереробний завод, але з Микитасем забудували все місто. Ми постійно чуємо розповіді про нестачу кошті і одночасно спостерігаємо витрати на пішохідні мости, гулянки в центрі міста, а тепер ще й ноутбуки за 100 тис. грн. Якщо в столиці й сортують сміття, то це або небайдужі кияни, або безхатченки. Владі до цього діла нема, вони більше сьогодні переймаються як втриматись на посадах. Я вважаю, що за цю "розігнану" новину про 400 контейнерів за 5 років Кличку має бути соромно", – підкреслює очільник київської міської організації партії Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Чи буде врахований висновок бюджетної комісії профільним Департаментом та про подальший розвиток даного питання, читайте на порталі Знай.ua.